Tuesday, 26 August 2014
#Cencaru bakar sumbat cili hijau
Assalamualaikum, haaa..
Entry kali nie yaya nk citer pasal makanan.
Ehem2... Alkisahnyer, nk masak ntk lauk bbuke sempena bulan syawal (pose ganti..huhu) y mulia.
Well, sekali masak..memey yaya kena masak banyak sbp skali ngan housemate pny perut lew katakan. Sonok jewp bila depa memuji kesedapan masakan yaya.
Ecece.... Perasan 50x dah nieh, haha.
Ok stop mbebel.
Ekceli yaya minat ikan bakar. So menu y yaya buat adalah ikan bakar hentam sajalah.
Tp nk bg nama menarik,yaya bagilah nama CENCARU BAKAR SUMBAT CILI HIJAU. Hepp...bukannyer yaya sumbat ngan cili hijau sokmo,tp ada bahan lain jgak.
Moh ler yaya bg resepinyer yer.. Untuk 2 ekor ikan cencaru. Kalo kome buat lebih, sukat lah sendiri yer... Huuu
Bahan2 tumbuk/blender :
- kelapa parut (setengah biji)
- Cili hijau (5-7 biji,ambil no ganjil)
- Bawang besar (suku sbp xsuka bawang) @ bawang merah (2 biji kowt,haha)
- Garam
- Gula
Ok. Suma bahan kat atas uh..ditumbuk atau blender. Then dah siap,sumbatlah dlm perut ikan (make sure ikan dah lumur dgn kunyit n garam kay).
Dah sumbat, yaya pown masukkan dalam kuali leper (letak minyak sikit,anggaran 2 sudu besar)... Then kuali tuh ditutup. Agak2 dlm 10 minit mcm uh,tbalikkan ikan. So sama rata lah masaknyer. Dah masak,hidang.
Mesti ada y tertanya2 kan...apesal masak dlm kuali,bkn pemanggang ikan...
Sebapnyer yaya duduk kat apartment. Bkn umah bawah atau umah kg.
Kalo yaya kat kg, memey sonok giler ahh.
Hurm, ikan bakar xsedap kalo xdop kuah asam. Yaya nieh jenis pemalas skit, so yaya buat air asam jawa y agak pekat then letak sambal belacan (memey ada stok simpan dlm peti).
Dah siap. Nk lg cantek...letak potongan buah tomato.
Ok,dah siap.
Kay lah..dh penat menaip kat phone nieh (taip kat phone,send through email ke email opis,sampai opis copy n paste ke dlm blog. Haha)
Semoga bmanfaat.
Kbai. Assalamualaikum.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment