Friday, 25 December 2015

Maggi Ketam

Assalamualaikum.
Alhamdulillah..diberi kesempatan untuk menulis lagi dalam ruangan kali ini. well,resepi kalini sebenarnya dah ramai yang tahu buat, tapi sajer nak share yang versi ambe punya. simple jew.

masaknya dah 2-3 hari lepas tapi baru harini nak update. So takde lah gambar step by step. yang ada hanya gambar dah siap. resepi yang nie untuk 2 orang makan yer. huuuu.. ok jom baca.




Bahan-bahan :
- ketam 2 ekor ( amne beli yang kecik ) *rebus dulu*
- maggi kari 2 bungkus
- sayur sawi beberapa helai
- bawang dan cili ( ikut banyak mana nak pedas ) *ditumbuk*
- air
- asam keping 2 ketul

Cara memasak :
1- tumis bawang dan cili yang ditumbuk tadi. bila dah naik bau, masukkan hirisan sayur sawi. masak sampai layu.

2- masukkan ketam, kacau rata kemudian tuang air ikut banyak mana yang kalian nak. masukkan asam keping.

3- lepas tu baru masukkan perencah maggi kari. kacau rata. masukkan maggi. agak-agak boleh bajet tenggelam suma, tutup kuali smpai lah maggi masak.

4- dah rata suma dah masa cantik, apalagi..kautlah untuk dihidang.

sekian sahaja untuk kalini. semoga bermanfaat.

No comments:

Post a Comment